Skip to main content

Politieke performers

Alle ogen keken naar haar. Kamala, de eerste vrouwelijke vice-president. Terecht. Maar mijn ogen kijken naar hen: de performers. Op gelijke hoogte als de president en de vice. Hun zingende of reciterende stem voor meer eenheid klonken vanaf hetzelfde podium. Overdag tijdens de inauguratie van Joe Biden zongen Lady Gaga, Jennifer Lopez en Garth Brooks en reciteerde Amanda Gorman poezie. Later in avond verving “Celebrate America” het gebruikelijke bal waar de nieuwe president een ceremonieel dansje waagt met de nieuwe first spouse. En ook daar gaf de president een korte toespraak, omlijst door heel veel muziek, verklarende teksten door acteurs en kleine documentaires. De boodschap van deze uitzending, met op de achtergrond het Lincoln Memorial en alle heilige plekken van de macht, was duidelijk: eenheid in het verdeelde Amerika.

Stellen we ons deze situatie voor in Nederland, voor de beëdiging van het nieuwe kabinet rapt Lil’ Kleine het Wilhelmus. En tijdens bordesscene met de koning en nieuwe ministers, kweelt Frans Bauer de Zuiderzeeballade. Onnederlands zouden we dat vinden, politiek is een serieuze zaak. 

En daar zit het verschil, in de VS hoort de (pop)cultuurwereld bij het aantrekkelijker maken van het politieke spektakel en bij het bewieroken van de eigen cultuur. In Nederland wordt cultuur gezien als een extra. De muzikale omlijsting komt niet bij politieke dagen, zoals Prinsjesdag maar bij Koningsdag of Bevrijdingsdag naar voren. Omdat cultuur, volgens beleidsmakers geen deel uitmaakt van het weefsel van onze identiteit. JLo die America the Beautiful zingt onderstreept de identiteit van de VS, Claudia de Breij die Mijn Vlakke Land zingt, raakt misschien wel onze harten maar niet het nationale. “This is who we are”, zegt Biden in de officiele White House clip, gedubt over de zang van JLo. 

Door de liberalisering van de Nederlandse politiek is cultuur steeds meer tot een luxe-goed, een extraatje, tot entertainment geworden. Cultuur en kunst als iets leuks voor er bij, als je daarvoor de centen hebt. Niets als intrinsiek nodig, voor het land zelf en voor het weergeven van de nationale identiteit. 

De Fransen hebben hierop dezelfde kijk als de Amerikanen. Direct na de bekendmaking van zijn verkiezing tot president, liep Macron de lange weg naar het overwinningspodium op Ode an die Freude, de officieuze Europese hymne. Zijn boodschap was direct duidelijk. Dit is wat ik ben.

De afgelopen jaren is er veel te weinig aandacht geweest voor kunst en cultuur, met natuurlijk als dieptepunt de effecten van de coronacrisis op de culturele sector. Beste toekomstige premier van Nederland, is een culturele omlijsting voor en meer cultuursubsidie in de nieuwe regeringsverklaring een idee? Omdat dit is wat wij zijn.

Comments

Popular posts from this blog

Een ouderwetse vraag: "Waar kom je (écht) vandaan?"

“Waar kom je vandaan? ”, is vaak de eerste vraag die mensen stellen bij een eerste kennismaking. Het was ook deze vraag die Lady Hussey in het Verenigd Koninkrijk twee weken geleden stelde en daarmee het Britse koninklijk huis in verlegenheid bracht. Het is deze vraag die aan de bi-patride Marokkanen in het nationaal elftal wordt gevraagd. De vraag is eigenlijk een andere, het is de vraag “Ben jij van hier, hoor je hier thuis?”. Achter de vraag zit de wens voor veiligheid en herkenning, of je hoort thuis in de wereld van de vragensteller, of je hoort er niet bij. De vraag is nu extra actueel tijdens het WK, waarbij Nederlanders spelen voor een buitenlands team. Maar de vraag over oorsprong en het erbij horen is van alle tijden.  Al jaren leef ik, Nederlander, in Duitsland. En altijd weer die vraag. Duitsers kunnen, zoals dat in veel andere talen ook gaat, bij elkaar aan het accent vaststellen waar ze in Duitsland vandaan komen.  Als je niet overduidelijk exotisch bent, door ee...

Berlijn is niet Den Haag - de bananenschillen van Nederlanders in Duitsland

 https://www.linkedin.com/pulse/berlijn-niet-den-haag-de-misvattingen-van-duitsland-judith-merkies   Berlijn is niet Den Haag De misvattingen van “ich will haben“ Nederlanders in Duitsland     Laurel & Hardy films vond ik vroeger niet leuk. Te dik opgelegd en te voorspelbaar. Hardy was slim, Laurel dom. Taarten gingen altijd door de lucht, banenschillen misten nooit hun doel en langsgedragen glas ging geheid aan diggelen .   Zo zie ik ook met lede ogen de altijd weer repeterende act van de Nederlandse managers, kooplieden, politici en hotemetoten die in Duitsland langskomen met slechts een doel voor ogen: in een directe lijn bij de macht aan tafel. De banenschillen liggen overal en, ja hoor, daar begint de glijpartij. De eerste misvatting van Nederlanders is, dat Duitsland is als Nederland, met dien verstande dan dat ze er Duits spreken, wat minder humor hebben en hard auto rijden. Niets is minder waar. In de komende blog...