https://www.linkedin.com/pulse/berlijn-niet-den-haag-de-misvattingen-van-duitsland-judith-merkies
Berlijn is niet Den Haag
De misvattingen van “ich will haben“ Nederlanders in Duitsland
Laurel & Hardy films vond ik vroeger niet leuk. Te dik opgelegd en te voorspelbaar. Hardy was slim, Laurel dom. Taarten gingen altijd door de lucht, banenschillen misten nooit hun doel en langsgedragen glas ging geheid aan diggelen.
Zo zie ik ook met lede ogen de altijd weer repeterende act van de Nederlandse managers, kooplieden, politici en hotemetoten die in Duitsland langskomen met slechts een doel voor ogen: in een directe lijn bij de macht aan tafel. De banenschillen liggen overal en, ja hoor, daar begint de glijpartij.
De eerste misvatting van Nederlanders is, dat Duitsland is als Nederland, met dien verstande dan dat ze er Duits spreken, wat minder humor hebben en hard auto rijden. Niets is minder waar.
In de komende blogs diep ik de bananenschillen waarover de Nederlandse Laurels over de oostgrens struikelen.
Direct naar Berlijn
De nieuwe bankmanager komt langs in Duitsland. Even het lijstje langs met belangrijke mensen, langs bij de Minister van Financien, de directeur/president van de nationale bank, wat leden van de het nationale parlement en wellicht de chief economist van de duitse regering. Op naar Berlijn dus.
Banenschil nummer 1: Duitsland is een federatie. Berlijn is geen Den Haag.
Duitsland is een federatie. Bewust zo verankerd in de grondwet door de geallieerde machten na de Tweede Wereldoorlog, dat deze staatsvorm nooit kan worden veranderd (art 20 van de Duitse Grondwet). De Duitse staatsvorm is beschermd door de zogenaamde Eeuwigheidsclausule, hetgeen betekent dat ook al zouden regering en parlement de federatie willen afschaffen, dit onmogelijk is.
Duitsland is opgedeeld in 16 deelstaten. Hier sluipt al een belangrijk misverstand in de Nederlandse vertaling. ‚Deelstaat‘, lijkt een deel van een groter geheel te impliceren. ‚Bundesland‘ is de Duitse benaming, hetgeen eveneens verwijst naar hetzelfde grotere geheel, maar op een andere manier. Elk Bundesland, voorheen 12 West-Duitse en 4 Oost-Duitse, maakt deel uit van de Bund. En de Bund zit in Berlijn. Het Nederlandse woord lijkt afhankelijkheid te impliceren, een stukje staat, wellicht ook zoiets als een provincie. Het Duitse woord zegt ‚land‘. Een land is iets wat zelfstandig is en souverein. En zo is het ook. Alle 16 ‚deelstaten‘ in Duitsland zijn zoiets als zelfstandige landjes, op een paar Bonds-thema’s na. De bondslanden hebben dan ook eigen parlementen en eigen presidenten, met eerder bij een land passende bevoegdheden, dan bij de in Nederlandse provincies.
De rechte lijn naar de macht, of de besluitvormers van Duitsland leidt niet naar Berlijn. Of niet alleen naar Berlijn.
De vraag is dus voor de nieuwe bank manager, wat is je belang in Duitsland? De minister van financien gaat niet over de banken, hetzelfde geldt voor de leden van de Bondsdag en de Bundesbank zit in Frankfurt in de schaduw van de echt regulerende macht van de Europees Centrale Bank.
In de volgende blog:
Banenschil 2: Praten met Berlijn. – Ken de bevoegdheden van federale staat en deelstaten
Comments
Post a Comment